• 18Mar

    Składniki:

    4 jajka

    2 płaskie łyżki cukru

    2 szczypty soli

    2 niepełne szklanki mąki

    10-12 łyżek śmietany lub kefiru

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    2-3 jabłka

    olej roślinny (około 100 ml)

    cukier puder

    Wykonanie:

    Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy na małe kawałeczki (płaskie lub kostka). Jajka, cukier, sól, mąkę, śmietanę i proszek do pieczenia mieszamy, aż do uzyskania jednolitej kosystencji. Jeżeli zabraknie nam śmietany można dodać troszkę wody, żeby ciasto nie było za twarde i za gęste. Ale i tak musi być sporo gęściejsze od naleśnikowego. Gdy masa jest już gotowa dodajemy pokrojone jabłka i delikatnie mieszamy, aby połączyły się  z ciastem.

    Następnie na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy po dwie łyżki masy formując płaskie placuszki. Smażymy po obu stronach po około 3-5 minutek, aż ciasto się lekko przyrumieni. Następnie wykładamy na talerz z papierowym ręczniczkiem, który ma wchłonąć nadmiar tłuszczu.

    Placuszki najlepiej smakują ciepłe posypane cukrem pudrem :)

One Response

WP_Lime_Slice

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.