• 22Jun

    Na początek do każdego typu krokietów potrzebujemy naleśniki, w które będziemy zawijać farsz. Przepis znajdziecie tutaj. Można zawijać je na dwa sposoby:

    1) w rulonik: na rozłożonego naleśnika nakładamy na środkową część trochę farszu i lekko go rozprowadzamy. Następnie dwa przeciwległe boki zakładamy do środka, aby się lekko ze sobą stykały. Tak powstałego naleśnika zwijamy w rulonik.

    2) w kopertkę: na rozłożonego naleśnika nakładamy na środkową część trochę farszu i lekko go rozprowadzamy. Następnie dwa przeciwległe boki zakładamy do środka, aby się lekko ze sobą stykały. Dwa prostopadłe boki zakładamy do środka (tak, aby zachodziły na siebie) i tworzy nam się kopertka lub torebeczka, jak kto woli.

    Tak powstałe krokiety możemy umoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i obsmażyć z obu stron. Ja najczęściej tego jednak nie robię i obsmażam krokiety bez panierki.

    Tak wyglądają gotowe krokiety (przed obsmażeniem) poskładane w kopertkę:

    Składniki na farsz ze szpinaku:

    1 paczka mrożonego szpinaku

    2-3 ząbki czosnku

    sól, pieprz do smaku

    Wykonanie:

    Szpinak odmrażamy na patelni i smażymy na małym ogniu z odrobiną oleju, aż większość wody wyparuje. Dodajemy drobniutko pokrojone ząbki czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Szpinak potrzebuje sporo soli, aby był smaczny. Smażymy wszystko aż nadzienie uzyska stałą konsystencję (bez wody).

    Składniki na farsz z kapusty z grzybami:

    ok. 30 dkg kapusty kiszonej

    grzyby suszone (ilość według gustu)

    cebula

    olej rzepakowy

    kminek

    sól, pieprz do smaku

    Wykonanie:

    Grzyby namaczamy przez około 2 godziny. Następnie gotujemy je w wodzie z jarzynką około 1 godziny.

    Kapustę płuczemy, odciskamy i gotujemy w wodzie około 1 godziny. Następnie odcedzamy, czekamy aż przestygnie, odciskamy nadmiar wody i kroimy na kawałki, aby się nie ciągnęła.

    Ugotowane grzyby odcedzamy i kroimy na małe kawałeczki nożem lub mikserem.

    Cebulę kroimy w kosteczkę i obsmażamy na oleju rzepakowym. Dodajemy kapustę i grzyby. Wszystko obsmażamy około 20 minut dodając sól i pieprz do smaku oraz kilka ziarenek kminku.

    Składniki na farsz z pieczarkami:

    ok. 30-40 dag pieczarek

    cebula

    1-2 łyżki ketchupu

    sól, pieprz do smaku

    Wykonanie:

    Pieczarki obgotowujemy, a następnie siekamy na bardzo drobniutko. Na patelni obsmażamy na oleju cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodajemy do niej pieczarki i smażymy rezem około 10 minut. Dodajemy ketchup, sól i pieprz do smaku.

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.