• 26Oct

    Pewnie każdy z Was lubi świeżutki, chrupiący chlebek, bez żadnych konserwantów. Aby mieć taką pewność najlepiej upiec go samemu. Ja po wielu próbach znalazłam wreszcie przepis, który spełnia moje oczekiwania pod każdym względem. Dlatego też umieszczam ten przepis na stronie, żeby wszyscy mogli się cieszyć jego smakiem. Przepis pochodzi z książki Barbary Jakimowicz-Klein “Chleb”.

    Składniki na zakwas (około 450 g):

    1,5 szklanki mąki żytniej

    15 g pokruszonych drożdzy

    2 szklanki ciepłej wody

    Składniki na ciasto:

    800 g mąki pszennej

    400 g mąki żytniej

    1 łyżka soli

    20 g drożdzy

    350 g zakwasu

    mąka pszenna do podsypania

    Wykonanie:

    Zakwas:

    Wszystkie składniki wymieszać, przykryć i odstawić na 3 dni. Zakwas trzymać w większym naczyniu, gdyż na początku zwiększa swoją objętość dwukrotnie.

    Ciasto:

    Obydwie mąki przesiać z solą do miski. Zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdze, wlać zakwas oraz 1 i 1/3 szklanki letniej wody. Zagnieść ciasto, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać jeszcze 10 minut. Włożyć z powrotem do miski, przykryć folią i odstawić na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyrobić, podzielić na pół i uformować dwie kule. Ułożyć na posypanej mąką desce, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5-2 godziny do wyrośniecia.

    Tak wyglądały chlebki po wyrośnięciu:

    ZDJĘCIE WKRÓTCE

    Na dnie piekarnika postawić szeroką i płaską formę. Nad nią umieścić blachę wyłożoną poczwórną warstwą folii aluminiowej. Piekarnik nagrzać do 250 stopni C, na blasze położyć bochenki chleba. Do formy wlać pół szklanki wody, natychmiast zamknąć piekarnik i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C. Po 15 minutach uzupełnić wodę w formie, zmniejszyć temperaturę do 170 stopni C i piec jeszcze 50 minut. Bochenki wyjąć z piekarnika i ostudzić na ruszcie kuchennym.

    A tak wyglądały gotowe chlebki.

    ZDJĘCIE WKRÓTCE…

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.