• 31Jan

    Składniki:

    4 kajzerki

    2 duże dojrzałe pomidory

    4 łyżki mleka

    2 łyżki masła

    cebula

    4 jajka

    liście sałaty lub selera naciowego

    tymianek, sól, pieprz

    tłuszcz do wysmarowania formy

    Wykonanie:

    Bułki kroimy na 1/3 wysokości, wyjmujemy miąższ. Wierzchy i miąższ zalewamy mlekiem, odstawiamy. Wydrążone bułeczki smarujemy masłem wewnątrz i na zewnątrz, wstawiamy na chwilę do lodówki, by masło stwardniało. Na niewielkiej ilości masła smażymy drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy obrane ze skórki, pozbawione pestek pomidory, chwilę zasmażamy, często mieszając. Dodajemy namoczoną bułkę razem z mlekiem, w którym się moczyła, i nadal smażymy na niewielkim ogniu, aż powstanie jednolita, gęsta masa. Doprawiamy do smaku, żeby była pikantna. Masą nadziewamy bułki, wkładamy do żaroodpornego naczynia, w każdej bułce robimy wgłębienie, wbijamy jajko, posypujemy solą, pieprzem i wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 st. piekarnika na 10-12 minut. Podajemy gdy białko lekko się zetnie, a bułka zrumieni-bezpośrednio z piernika, na wygrzanych, wyłożonych zieleniną talerzach.

    Zdjątka na razie nie ma bo bułeczki pachniały i wyglądały tak znakomicie, że nie zdążyłam ich uwiecznić :) Jak tylko upiekę ponownie bułeczki to postaram się umieścić zdjęcie :)

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.